Blikken in brouwerij

20 maart 2023

Rabauw genomineerd voor duurzaamste brouwer van Nederland

Hendrik

Dat Rabauw genomineerd is voor duurzaamste brouwer van Nederland is iets waar we alleen maar van hadden kunnen dromen! Maar wat maakt (ons) bier nou duurzaam?

Om te bepalen of bier wel of niet duurzaam is kijk je naar 4 elementen. Ingrediënten, het brouwproces, afval en reststromen en de missie van de organisatie. De ingrediënten moeten niet bewerkt zijn met schadelijke stoffen en vrij zijn van pesticiden en andere chemicaliën. Je kunt beter gebruik maken van lokale producten, want dan blijven de transportketens kort. Hierdoor ontstaat er
minder CO2 uitstoot dat met het vervoer gemoeid is en is je bier duurzamer en beter voor het milieu. Ook producten gebruiken die als afval worden gezien draagt daar aan bij. Zo krijg je ook een unieke smaak bier.

Als je het hebt over duurzaam bier heb je het ook automatisch over optimalisering van het watergebruik en energieverbruik tijdens het brouwproces. Voor het brouwen van bier is veel water nodig. Hoe beter je watergebruik is, hoe duurzamer natuurlijk je bier is. Ook kost zo’n brouwproces veel energie. Voor de energie geldt hetzelfde. Hoe minder energie je verbruikt bij je brouwproces, hoe duurzamer je bier is. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het gebruiken van restwarmte of
zonnepanelen.

Het brouwen van bier zorgt voor veel afval- en reststromen. In plaats van deze weg te doen kunnen deze circulair worden ingezet bijvoorbeeld als grondstof voor een nieuw product. Dat maakt je bier duurzaam. Denk bijvoorbeeld aan het water wat overblijft of de hop- en moutresten die overblijven, wat je ook wel bierbostel noemt. Bierbostel is bijvoorbeeld prima geschikt als veevoer.

Verder is het ook belangrijk als organisatie zijnde waar je voor staat en of je bijvoorbeeld ook sociaal duurzaam bent. Dit doen wij bij Rabauw natuurlijk erg goed. Door het aannemen en opleiden van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wij als Rabauw zetten ons neer als sociale en duurzame bierbrouwerij. Rabauw maakt van een rugzakje een cv en zorgt ervoor dat de talenten van mensen op de juiste manier kunnen worden geuit en niet verspilt worden.

Het volledige artikel lees je op: https://www.stapjebeter.nl/duurzaam-bier/