Bierkaas

28 maart 2022

Boerderij Op Den Hoek en Brouwerij Rabauw slaan handen in een met een verbluffend resultaat!

Willem en Liza van boerderij Op Den Hoek in de Mortel hebben de handen in een geslagen met Gijs, brouwer bij Rabauw Craft Beer in Gemert en Eindhoven. Tijdens een gezellige borrel in de Brewpub in Eindhoven kwamen zij met elkaar in gesprek over hun ondernemingen.

Daar rolde een interessante vraag uit: ‘zou er een smaakwijziging plaatsvinden in de melk van koeien wanneer deze op een bierdieet gaan?’. Geen zorgen! De koeien zijn niet aan de alcohol gegaan. Willem is zich hier in gaan verdiepen en wat blijkt; bij het toevoegen van bier ingrediënten zoals hop en mout in het voedsel van de koeien, zou er een smaakwijziging plaatsvinden in het melk. De vraag die dan opkomt, smaakt dit een beetje?

Eerst proeven dan geloven zeiden ze. Zes maanden later hebben Liza en Willem een select clubje runderen het dieet laten volgen. Hun bestaande voer is uitgebreid met 3 soorten hoppen en 2 soorten mout. Dit is in hoeveelheid rustig opgebouwd zodat de koeien konden wennen aan het nieuwe voer.

Liza en Willem voerde flink wat steekproeven uit. Zo zijn ze samen met Gijs zijn tot een tussenproduct gekomen binnen de mogelijkheden van het nieuwe dieet, en wat een wonderlijk resultaat! De melk komt er niet met schuim uit 😉 , maar je proeft wel de hop aroma’s terug in de melk. Dat valt zeker niet tegen!

Boerderij Op Den Hoek staat bekend om hun heerlijke kaas, dus het logische einddoel van de melk was een bierkaas. Hoe langer de kaas rijpt, hoe smaakvoller hij wordt. Het resultaat na 16 weken rusten is verbluffend. Vanaf april is de bierkaas van Rabauw Craft Beer en Boerderij Op Den Hoek verkrijgbaar! Wees er snel bij, want de voorraad is beperkt.

Verkrijgbaar bij;

Rabauw Bierwinkel & Brouwlab
Rabauw Brewpub
Rabauw.org/webshop
Boerderij Op Den Hoek
Gij & Ik

Bestel nu

 

 

 

Vrijdag 1 april 2022

Update!

Toch geen bierdieet, wél bierkaas. Hoe zit dat dan?!

Vrijdag 1 april, je voelt hem al aankomen. Deze week plaatsten we een video waarin te zien was dat de koeien van boerderij Op Den Hoek op bierdieet gingen van mout en hop met als doel een Bierkaas te ontwikkelen. De reacties en bestellingen stroomden binnen.

Maar… De koeien zagen dat bierdieet helemaal niet zitten. De koeien van boerderij Op Den Hoek zijn best kieskeurige dames en vonden de hop van Rabauw iets te bitter.

Toch hebben we heel goed nieuws. De bierkaas is wel ‘gewoon’ gemaakt. Een unieke samenwerking tussen de natuurinclusieve boerderij Op Den Hoek en sociale bierbrouwerij Rabauw. Bij het maken van de kaas zijn liters van onze Trippelende Landloper toegevoegd aan het bad van melk om nét die extra smaaksensatie te creëren. Het toevoegen van het bier zorgt voor een unieke ambachtelijke Bierkaas.

Benieuwd geworden naar het resultaat? De kaas is eenmalig gemaakt, dus wees er snel bij. Hij moet nog enkele weker rijpen, maar reserveer hem nu alvast!

Bestel nu

 

 

koeien